Áldozatok

Ma nem úgy jöttek össze a dolgok, ahogy szerettem volna.

Először is, alig bírtam felkelni. Aztán megreggeliztem, mentem volna digit. előadásra, de gondoltam, hogy előtte még kipróbálom a tegnapi hőmérőt, hogy a negatív tartományban is működik-e. Beraktam a fagyasztóba, vártam vele, aztán kivettem és bekötöttem a helyére, de addigra már 0 fokra melegedett.

Ekkor már majdnem elmentem előadásra, de valamiért mégsem mentem. Nem tudom már, miért. (Egyébként ha már elve el vagyok késve, egyre nehezebben veszem rá magam valamire. Rossz szokás.)

Ezután az Arduino Mega lábkiosztását próbáltam beazonosítani, hogy gondolkodhassak rajta, hogy mit hova kötünk majd a pneumobilban. Ezt el akartam vinni magammal, hogy az előadások uncsibb részein törhessem rajta a fejem.

Aztán eszembe jutott, hogy nekem szereznem kell valahogyan 30mΩ-os ellenállást, ha szereném mérni majd az akkuból felvett áramot. Ilyet persze nem lehet kapni, de még közvetlenül mérni sem. Ha viszont ismert áramot hajtunk keresztül egy ismeretlen ellenálláson, akkor annak a kapcsai közt mért feszültségesésből az Ohm-törvény alapján számolható az ellenállása. Ez volt a terv. 

Ezért gyorsan összeraktam egy kis egyszerű tranzisztoros áramgenerátort BC547-ből meg egy 7805-ös stabkockából. Kiindulási alapnak ezt használtam, Ktechlab-bel szimuláltam. (Azért NPN-ből csináltam, mert az volt itthon. És azért stabkocka van a zener helyett, mert az volt kéznél.)

Egyszerű áramgenerátor

Egyszerű áramgenerátor kapcsolás NPN tranzisztorral

Ez gyönyörűen működött, majdnem pontosan azt hozta, amit a szimuláció alapján vártam tőle: 7,8mA-t csurgatott keresztül a terhelésen. (Nekem 330Ω helyett 560Ω volt a munkaellenállásom. Olyanom volt.) Rövidzáron, 560Ω-on, LED-en, vagy kettőn keresztül, mindig ugyanazt az áramot hajtotta át. Közben a 7805 GND lábát megemeltem egy kék leddel, így az áramot feltornásztam egészen 13mA-re.

Aztán később persze véletlenül valamit összeérintettem, amitől hirtelen amperszag lett és egy utolsó, erőteljes kék villanás kíséretében a LED-em az örök pn-átmenet mezejére távozott.

Ekkor döbbentem rá azonban, hogy a multiméterem 0,1mV-nál kisebb feszültséget nem tud mérni, úgyhogy én meg nem fogom tudni kimérni azt a 0,03Ω-ot, amin 400μV esik ekkora áram hatására.

Persze jártam én analóg elektronika előadásra tavaly – ha nem is túl sokat -, így kézenfekvőnek tűnt a műveleti erősítő ötlete.

Nosza, volt is a dobozomban egy TLC274-es névre hallgató példány, gyorsan adatlapot vadásztam és vadul összekötöttem. Persze balga módon nem a differenciálerősítős alapkapcsolást, hanem egy sima neminvertálót raktam össze, úgyhogy miután ráadtam a tápot, egészen furcsa értékeket írt a kimenetre kötött multiméterem. Majd valami furcsa szagot éreztem és egyből végigtapogattam az alkatrészeket. A tranzisztorral kezdtem, ami szinte hűvös volt, a 7805-tel nem foglalkoztam, mert az kvázi-elpusztíthatatlan, a műveleti erősítő azonban kellemetlen meglepetést tartogatott számomra.

Műveleti erősítős árammérő

Ez lett volna a jó megoldás!

Ismert az a mondás, miszerint

A tűzforró alkatrész ugyanúgy néz ki, mint a hideg, csak más a fogása.

Most megtapasztaltam ennek a mondásnak az érvényességét, engem elektronikai alkatrész így még nem égetett meg, mint ez a dög. Persze tápot le, az ujjamat meg be a víz alá. Nem tudom megtippelni, hány fokos lehetett, de hűlés közben hallhatóan recsegett-ropogott, pattogott.

Balga módon persze azt hittem, hogy túlélhet ilyesmit a cucc, de fél óra alatt rájöttem, hogy ennek bizony annyi és nem az akkorra már kijavított kapcsolás a szar. (Ezt akkor állapítottam meg, mikor fél amperes áramot mértem rajta úgy, hogy nem volt semmi rajta, csak a táp. Ez pont tízszerese a maximális üzemi áramnak.)

Így előre sem haladtam, előadáson sem voltam és még a megrendelt alkatrészek sem jöttek meg. És el kell majd vinnem a multiméteremet kicseréltetni garanciálisan, mert valamiért nem mér 2kΩ-nál kisebb ellenállást. A boltban azt mondták, akár három hét is lehet, amíg a szervíz rajta ül, úgyhogy inkább visszahoztam egyelőre hibásan.

Remélem több dolgot ma már nem rontok el.

This entry was posted in experiments and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Áldozatok

  1. Pingback: Noname™ diffuse white feat. Áramgenya | AStech blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *