Deutschland

2011-06-24 16.52.28.jpg Úgy esett, hogy kötelező szakmai gyakorlatomat Németországban végzem. A harsewinkeli CLAAS gyárban dolgozom mindenféle titkos dolgokon. Úgyhogy ezekről nem is írok.

A város viszont nagyon szép. Úgy 25 ezren lakják; van itt ugye CLAAS kombájngyár- és főhadiszállás, egy nagy húsüzem meg 2011-06-24 17.38.47.jpg valamilyen komoly bútorgyár is. Ezek ellenére sem érződik iparinak a hely, az egész szellős, parkos, zöld – de nem kietlen.

A belváros 30-as zóna és sok forgalomlassító szigetet lehet látni, amiken fák nőnek. Több nagy áruház is van, elég jó áron van minden élelmiszer. Általában minden olcsóbb, mint otthon, néhány dolog jóval olcsóbb. Erre egyik megfejtés az alapvető élelmiszerek itteni 7%-os áfája (MwSt.) – a sör viszont az igen tekintélyes (haha) 21%-os áfájával is fele annyiba kerül, mint az otthoni teszkóban.

2011-06-23 15.45.22.jpg Ahogy rákérdeztem, a közművek sem kerülnek többe, mint otthon. Az áram drágább – ennek ellenére a házban villanykályha, villanytűzhely és átfolyós elektromos vízmelegítő van, utóbbi 22kW-os… A szobáért körülbelül annyit kell fizetni, mint otthon egy albérletért. A benzin drágább – €1,5 mai árfolyamon úgy 410Ft – viszont az etanol olcsóbb, az csak 1€, de nincs sok kút. Itt jobban megéri etanolt tankolni. CNG-t több helyen is láttam, hogy árulnak és tankoltak is emberek. Az tuti, hogy megéri, csak ugye gyárilag CNG-s autót kell venni. A kocsmák drágák.

2011-06-24 16.52.00.jpg Egy 84 éves bácsinál lakunk, akinek van egy nagy háza, nagyon kedves és szeret beszélgetni, de főleg beszélni. Földműves volt, aztán kőműves, majd a kombájngyárban dolgozott talán valami biztonsági emberként – én munkafelügyelőnek értettem. Épített magának egy nagy házat az akkor még üres környékre. Egyébként a lengyel határ mellől származik, szülőhelye mára az országhatáron túlra került.

Jut eszembe, szépen beszélnek az emberek errefelé, általában jól érthetően, csak elég gyorsan. Eleinte nehéz szólni, hogy “bocs, ezt nem értettem”, de feltétlenül érdemes! Nekem már megy. 🙂

Remélem, sokat tanulok itt és kicsit a nyelvtudásomat feltuningolom. Nem hátrány, ha megértesz egy nyolcvanmilliós országot.

2011-06-23 20.13.15.jpg Az időjárás itt érdekes történet. Napok óta tizenegynéhány fok van, a hőmérő virtuális higanyszála időnként azért belenyalt a húszba. Hétfőtől állítólag jön a harminc fok, kész kánikula! A múlt héten sok eső esett, de szerintem ez az időjárás még mindig sokkal vállalhatóbb, mint a negyven fokos szauna odahaza. Felöltözni fel lehet, de egy bizonyos szintnél jobban levetkőzni nem igazán lehet.

2011-06-21 16.36.22.jpg Voltam a szomszéd faluban működő siklóernyős iskolánál. Rendes boltjuk van, árukkal, kirakattal, nyitvatartással meg mindennel. Kedvesek voltak, lefénymásolták a papírjaimat és utánajárnak, hogy tényleg elfogadhatják-e a magyar engedélyemet. Ha jól vettem ki a szavaikat, akkor a német légijogból kéne levizsgáznom és akkor repülheténk itt szabadon. Eddig úgy tűnik, hogy az általam már tanult légijog legnagyobb része a német DHV ajánlásainak átvétele, úgyhogy elég ha átlapozom a kérdéssort. Jó kérdés, mennyi pénzért csörlőznek fel – ha tippelnem kéne, szerintem legalább €10.

This entry was posted in personal and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *