Kivi érlelés – banánnal

Vettem egy kiló kivit kosárban. Csak itthon eszméltem rá, hogy kemények, mint a kő.

Volt viszont itthon szép, érett banán. Kicsit már talán túl érett is volt, barna foltok kezdtek megjelenni rajta.

Nosza, két banánra felhalmoztam egy kupac kivit, egy üvegtállal leborítottam, majd magára hagytam úgy 24 órára.

Kivi érlelés banánnal

És az eredmény: édes, puha, finom kivi!

Magyarázat: az érett banán viszonylag jelentős mennyiségű etiléngázt (etént) bocsájt ki. Az etilén sok gyümölcsnek – köztük a kivinek is – érési hormonja. Az etilén a levegőnél épp hogy, de könnyebb gáz, s így az üvegbúra alatt felgyülemlik.

This entry was posted in experiments and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Kivi érlelés – banánnal

  1. Louis says:

    Sajnos nálam ez a “megoldás” nem vált be….
    Ügyeltem a megfelelő elhelyezésre is direkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *