Egy gyertya körülbelül húsz wattos.

Itt ég mellettem három teamécses. Az jutott eszembe, vajon mennyire lehet a gyertyalángot másra használni a világításon kívül. Na jó, igazából csak érdekelt: mekkora teljesítményű lehet egy mécses? Megbecsültem.

A teamécsesek általában nagyjából ugyanakkorák. Az enyém körülbelül 3cm átmérőjű és 1cm magas. Vagyis a térfogata V=d²*h*pi/4, ahol pi/4 kábé egy, úgyhogy a térfogat durván 1*10^-5 m^3. A gyertya anyaga paraffin, amely egy kőolajszármazék. Nem nagyon volt kedvem adatokat keresni, de fejből rémlenek a benzinre vonatkozó adatok, így nagyvonalúan benzinnel közelítettem a paraffint. Ezért az égéshőjét 40 MJ/kg-nak, sűrűségét 700 kg/m³-nek vettem, amiből a gyertya tömege 7*10^-3 kg, azaz 7 gramm. Ez reálisnak is tűnik.

7 g paraffin égéshője 7*10^-3 kg * 4*10^7 J/kg ≈ 3*10^5 J.

A mécseseim dobozára 4 óra égési idő van írva, ez azért változó. Némelyik szerintem hat órán át is égett, de nem mértem pontosan, maradjunk a négy óránál, azaz 4*3600 ≈ 1,5*10^4 másodperc.

Innen a gyertya átlagos teljesítménye könnyen megkapható: 3*10^5 J / 1,5*10^4 sec ≈ 20 W.

Az világosan látszik, hogy azonos teljesítmény mellett egy LED jóval hatékonyabb. Még akkor is, ha volt közben egy erőmű, kazán, gőzturbina, szinkrongenerátor, transzformátor, egy rakás távvezeték, aztán még néhány transzformátor és még néhány vezeték, majd némi szilícium, ferrit és réz, mondjuk egy kapcsolóüzemű konverter képében…

És mibe is kerül mindez? 100 darab mécsest 3€-ért adtak, azaz egy mécses ára átszámolva nagyjából 10 Ft. 10 Forintért kapunk ca. 0,1 kWh energiát, ami a jelenlegi árakat elnézve még egy jó darabig drágának mondható. A gyertya tehát egy rossz hatásfokú, drága luxuscikk. De azért jó. 🙂

Ezt az írást Zsig®i tanár úrnak ajánlanám.

This entry was posted in szösszenet and tagged , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Egy gyertya körülbelül húsz wattos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *