Menekültekről, migrációról, és az emberi természetről

This article is available in English here. / Az írás angol fordítása itt érhető el.

Először is szeretném leszögezni: ez az írás személyes véleményem, és nem kívánok beállni a megmondóemberek hosszú sorába, akik már megfejtették a problémát. Olvastam pár nyilvánvalóan téves magyarázatot és spekulációt, amelyek csak tovább rontják a helyzetet. Ezekre válaszul írtam ezt a cikket.

Biztos vagyok benne, hogy mindenki, aki ezt a szöveget érti, az hallott a menekülthullámról, és van valamiféle véleménye. Személyes élményem nem volt ezzel kapcsolatban, de követtem az eseményeket, és számtalan hírt, cikket, blogposztot és hozzászólást olvastam. A legtöbb eléggé egyoldalú volt, és ennek megfelelően pár fontos dolog mindből kimaradt.

A Tárki idegenellenességi felméréséből tudjuk, hogy a magyar társadalom inkább xenofób, mint nem. Adjunk ehhez a helyzethez gyűlöletkeltő óriásplakát-kampányt, sokkoló képeket és elfogult MTI tudósításokat, pártízezer elkeseredett migránst, és a szervezetlen, felkészületlen hatóságokat hogy vegzálják őket. Tökéletes elegy a probléma súlyosbítására, ami kitűnő eszköz ellenségképzésre és így politikai haszonszerzésre! Ha nem ez lett volna a cél, a helyzetet sokkal humánusabban is lehetett volna kezelni.

Szerintem nagy hiba a migránsokat homogén csoportként kezelni. Így indul a rasszizmus, amikor egy entitásként kezdünk rájuk gondolni, ők meg ránk. Egy kis kommunikációs szakadék, egy kis félretájékoztatás, és máris gyűlnek az előítéletek, és simán elbeszélünk egymás mellett. Attól függően, hogy hol írnak róluk, ezeket az embereket felcímkézik, mint “illegális bevándorlók”, “háborús menekültek”, “kalandorok”, “gazdasági bevándorlók”, “arabok”, vagy akár “terroristák”. Ezek mindegyike szörnyű leegyszerűsítése a problémának, és csupán az érzelmek felkorbácsolására, és az idegenek vagy az idegenellenesek ellen hangolásra jók.

Az emberek félnek a muszlimoktól, miközben legtöbbjük sosem beszélt eggyel sem. Bölcs politikai vezetőink Európa és az európai értékek vesztét látják a bevándorlásban, úgyhogy az európai értékeket inkább ők maguk tiporják sárba. A Katolikus Egyház eközben pedig a kereszténység alapelveit köpi le, amikor arra buzdít, hogy ne segítsünk a rászorulókon. Szerencsétleneket politikai haszonszerzés céljára és elterelésre használják.

Lehet látni videókat, ahol migránsok randalíroznak, szemetelnek, hálátlanok a segítőikkel szemben, mintha focimeccsre jöttek volna. Ez azt jelentené, hogy rossz emberek? Azt jelentené, hogy mind ugyanolyanok? Hogy nem érdemelnek tiszteletet, segítséget, emberi bánásmódot? Egyáltalán nem!

Igen, ha rosszul bánnak velük, ők is idegengyűlölők lesznek, ami elég szerencsétlen helyzet egy számukra vadidegen ország kellős közepén. Félrevezetik, vagy félinformációval látják el őket, persze hogy senkiben sem bíznak. A hatóságok még az ország állampolgáraival is meglehetősen embertelenül szoktak bánni, mit kaphatnak akkor az idegenek? És ha így bánnak velük, nem fognak együttműködni, hiába az lenne a logikus döntés. Válsághelyzetben és nagy csoportban a logika valahogy nem a leggyakrabban alkalmazott gondolkodásmód.

Mivel nagyjából semmijük sincs az életükön kívül, nincs mit elveszíteniük. A nagy tömeg által nyújtott védelm és a polgári engedetlenség talán az egyetlen eszközük, hogy a helyzetet megpróbálják valamelyest irányítani. Passzív aggresszió mindkét fél részéről, ami sok jóra nem vezet.

Hogy jobban megértsd őket, képzeld magad a helyzetükbe. Mit tennél, ha hazádban megfosztanának attól, ami a tiéd, mindattól, amit szerettél, amiben hittél? Mennyire lennél elkeseredett? Mit tennél, ha valaki az utadba állna? Mennyi ideig tartanád magad az elveidhez, ha a végletekig elkeseredett lennél? Ha azt gondolod, te tudnál máshogy viselkedni, talán még sosem hallottál a stanfordi börtönkísérletről.

Elég rövidlátó érvelés, amikor elhangzik, hogy “De hát miért nem állnak meg Szerbiában vagy Törökországban? Hiszen ott sincs háború… Hát persze, mert nem is háborús menekültek, hanem csak a szociális rendszert mennek kihasználni.”

Miért is állnának meg Törökországban, Szerbiában, vagy Magyarországon? Semmi sincs, ami odaköti őket. Ha Magyarországon háború lenne, és te elvesztetted volna, ami ideköt, te hol telepednél le?

Azért jó, hogy nagy részük Németországba tart, mert ha valahol van szervezettség és hatékonyság, akkor az valószínűleg itt van. A legtöbb esélyük emberi bánásmódra, később beilleszkedésre és egy teljes életre.

Irigy vagy emiatt rájuk? Gyere te is!


A cinikus, gyűlöletkeltő plakátkampány alapötlete egyébként annyira nem is lett volna rossz (ha nem a látszatintézkedés, gyűlöletkeltés és a korrupció lett volna a célja). Kerítés helyett lehetett volna üzenni a menekülteknek óriásplakátokon (is) a szerb-magyar határ két oldalán lévő falvakban. A plakátokra kerülhetett volna valamiféle tájékoztató szöveg angolul és arabul. Térkép, hogy hol találják a legközelebbi regisztrációs állomást. Ott pedig egy néhány oldalas, többnyelvű leírást a jogaikról és kötelezettségeikről. Létre kellett volna hozni egy éjjelnappali tolmácsvonalat a rendőrségnek, hogy tudjanak velük kommunikálni. Felvilágosítani őket, a regisztrációs eljárást felgyorsítani. Emberséges körülményeket teremteni a menekülttáborokban, hogy ne akarjanak onnan elmenni. A Dublin III rendeletről tárgyalni az Európa Parlamentben. Részt venni egy közös európai migrációs stratégia kialakításában, szerepet vállalni a végleges elhelyezésükben. Régebb óta itt élő menekülteket alkalmazni az újonnan érkezők segítésére… Még mindig nem lenne késő tenni valamit.

Mi hát a megoldás? Fogalmam sincs. A probléma sokkal bonyolultabb annál, minthogy bárki egyedül megoldja. Nincs is elég információnk, és amíg a probléma gyökerét sem értjük meg, addig biztosan nem fogjuk tudni megoldani. A legtöbben pedig csak a felszínt látják.

Sajnálom a menekülteket és sajnálom azokat az embereket is, akik a menekültek miatt hátrányt szenvednek. Tehetetlennek érzem magam, és azt kívánom, bárcsak többet tudnék segíteni ennél a blogposztnál.

This entry was posted in szösszenet and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Menekültekről, migrációról, és az emberi természetről

  1. Pingback: Of Refugees, Migration, and Human Nature | AStech blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *